2012. október 1., hétfő

Az elmaradt búcsú terhe


Az el nem gyászolt veszteségeink egész életünkön keresztül megnehezítik életünket, megbetegíthetnek, akadályozhatják kiteljesedésünket az élet egyes területein.


Rékával, egy általam pszichodráma módszerrel vezetett önismereti csoportban ismerkedtem meg. Életének, a csoportban végezett munkájának csak egy szeletét mutatom be, mintegy illusztrálva mekkora súlya lehet életünkben az el nem gyászolt veszteségeknek.

Réka 13 éves koráig élte a gondtalan gyermekéveit. Kitűnő tanuló volt, orvosi pályáról ábrándozott. Aztán egyik óráról a másikra fel kellett nőnie. Édesanyjáról kiderült, hogy daganatos beteg. Hirtelen kórházba került, többé már nem találkozott az egészséges édesanyjával. Otthon ő vette át a helyét a háztartás vezetésében, amikor hazakerült a kórházból ő ápolta, fürdette szinte egyedül két évig. 15 évesen, elsős gimnazistaként meghalt édesanyja. Azt, hogy mi volt a betegsége, csak felnőtt korában osztotta meg vele a család. Az addig jó tanuló, jól nevelt kislányból, dacos, tanulást elhanyagaló kamaszlánnyá vált. Alig kettesekkel végigküzdötte a középiskolát, eközben nagyon megromlott édesapjával a kapcsolata.
19 évesen férjhez ment, az anyaság jelentette neki a kiteljesedést, a családjáért élt, dolgozott. Gyermekkori álmát, hogy felsőfokon tanulni szeretne, mélyen eltemette magában. Semmilyen vizsgához kötött iskolai teljesítményre nem volt képes, pánik beteg, és depressziós lett.
Az édesanya elvesztésének története:
Az utolsó kórházban töltött napok alatt Réka bement az édesanyjához, és meghitt beszélgetésbe kezdtek. Ekkor megjelent egy közeli rokon, aki kivonszolta a szobából – „ez nem neked való hely”. Másnapra az édesanyja meghalt. Réka így életében nem tudott elbúcsúzni tőle, örök kérdésként maradt lelkében miről beszélgettek volna, mit mondott volna neki édesanyja.
Az, hogy nem tudott tőle elköszönni, megnehezítette az elgyászolását. 15 évvel a halála után, még teljesen feldolgozatlan volt vesztesége, ez okozta felnőtt kori betegségeit és tanulási nehézségeit.
A pszichodráma módszerrel sikerült feldolgoznia édesanyja elvesztését, sikerült lélekben elbúcsúzni tőle. Ezt követően néhány hónap alatt elmúlt a depressziója és pánik betegsége. Megszűnt a tanulási blokk. Valamint két hónappal az önismereti csoport befejezését követően sikeres angol nyelvvizsgát tett, majd júniusban két tantárgyból emelt szinten leérettségizett. Júliusban főiskolára nyert felvételt, ahol most végzős hallgató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése