2017. január 24., kedd

LÉTVÁGY - Éhes lélek vezetett önsegítő csoport


Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása című könyve alapján,
a szerző szakmai útmutatásával

A fókuszt az evési késztetést kiváltó és fenntartó lelki tényezők megismerésére helyezzük, ezáltal lehetőség nyílik a személyes változtatásra.
A csoport alatt megfogalmazódnak azok a cselekvési lépések, amelyek pozitívan befolyásolják az ételhez való viszonyunkat, így hosszabb távon az egészségünket és a  súlyunkat is.
Már akkor is nyertes a résztvevő, ha “csak” megérti súlyának okát, történetét, és kilép a végeláthatatlan fogyókúrák ördögi köréből, megszabadul a túlsúlyához kötődő szégyen és bűntudat érzésétől.

Célcsoport:  
Túlsúlyban érintett felnőtt emberek, akik már sok mindent kipróbáltak - eredménytelenül - egy optimálisabb testsúly elérésében illetve megőrzésében, fenntartásban.

Csoportkezdés előtt:
Mielőtt jelentkezik a csoportba, javasoljuk, első lépésként elolvasni Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása című könyvét, különös tekintettel a pszichológiai éhség típusai c. fejezetre. Itt az egyes éhség típusok tárgyalását követően kérdéseket talál az olvasó, melyekre javasoljuk keresse meg személyes válaszait.

Idézet a könyvből: “Ez a könyv Neked szól, aki már hosszú ideje vívod harcodat a túlsúlyoddal … Abban szeretnénk segíteni, hogy az eddigi meddő próbálkozások után olyan útra léphess, amely valódi eredményhez vezet. Nem kell erősebben küzdened vagy jobban akarnod. Nem kell más emberré válnod. Mindössze máshogy tekintened a problémára, mint eddig.”

Amennyiben a könyv felkeltette az érdeklődését, és szeretne egy mélyebb szinten önmagán, saját fejlődésén dolgozni, akkor szeretettel várjuk a LÉTVÁGY - Az éhes lélek nevű vezetett önsegítő csoportban.

Mi történik egy ilyen csoportban?
Az első találkozáskor a jelentkezők (maximum 10 fő) egy ismerkedési foglalkozáson vesznek részt. Itt kicsit összekovácsolódnak a jövőbeni közös munkára. Megtervezzük a közös együttlét fontos egyéni és csoportos lépéseit. Mindenkitől személyes felelősség vállalást, és a megbeszélt feladatok maradéktalan elvégzését kérjük. Ez szükséges a csoport végére elérni kívánt pozitív változáshoz.

Lukács Liza könyve végig tankönyvként, segédanyagként szolgál. Ebből minden alkalommal egy-egy fejezetet tárgyalunk meg.
Az adott fejezethez előre kap mindenki egy kérdéssort, ami lényegesen bővebb a könyvben szereplőnél. A fejezet elolvasását követően kérjük a kérdéseket írásban megválaszolni, melyet a csoportos foglalkozások kertében közösen feldolgozunk.

Mindenki annyit oszt meg a saját életéből, amennyi akkor, az adott pillanatban vállalható a csoport előtt. A többiek válaszát is megismerve, újabb felfedezéseket tehet önmagára vonatkozóan. Egy-egy téma végén javasoljuk megfogalmazni, milyen konkrét gyakorlati feladatai vannak a tárgyalt éhség csillapításban, erről egy tervet is kérünk készíteni.  

Az utolsó alkalomra egy konkrét összegzést készít mindenki arról, hogy melyik pszichológiai éhség csillapításában mi a célja, és mi a konkrét teendője annak elérése érdekében.

Szeretettel várják csoportjaikba a csoportvezetők:
Galambosné Varjú Blanka T:+36- 30/2319-216; E: gvblanka@gmail.com
Novák Magdolna +36-30/3700 - 881      E:  magdolna.novak@gmail.com
A csoportok indulása Békéscsabán: 2017. március első felében
Jelentkezés a csoportvezetőknél telefonon, vagy e-mailben.
További fontos információk a cikk végén

Így készültünk erre a munkára:
Békéscsabán úttörő munkát végzünk a vezetett önsegítés módszerének kidolgozásával, mellyel a túlsúlyban érintetteknek kívánunk segíteni.
Első lépésként a módszer kidolgozásban részt vállaló Békéscsabai segítő foglalkozású szakemberek teszt csoportjában feldolgoztuk saját élményünket.
Erről a Behír hírportálján az Életmód rovatban Mikóczy Erika újságíró folyamatosan tudósította a lakosságot. A cikkek alábbi linkeken  olvashatók:

2016. november 18-án a program szakmai vezetője, Galambosné Varjú Blanka, és a Sorsfonó Önismereti Egyesület elnöke, Novák Magdolna - ezúttal mint a tesztcsoport tagja - stúdióbeszélgetés keretében számolt be a csoportban folyó közös munkáról. A 20 perces beszélgetés a Púder adásában volt látható.

Az önsegítő csoport megközelítés azon az elven alapul, hogy az ugyanazon problémával küzdők fokozott empátiát és megértést tudnak nyújtani egymásnak, valamint konkrét tanácsokkal segítenek a táplálkozás és aktivitás terén.
A vezetett önsegítő csoportokban egy csoportvezetésben jártas, segítő foglalkozású személy (aki nem feltétlenül orvos vagy pszichológus) koordinálja, facilitálja a csoport működését.

A csoporttagok arról számolnak be, hogy az önsegítő csoport segít nekik abban, hogy ne érezzék magukat egyedül a súlyproblémájukkal. Az önsegítő csoportokban elsődleges cél a különféle önkontrollfunkciók elsajátítása, az egyéni felelősség vállalása, a problémával való szembenézés.
Az önsegítés hasznos és végsősoron elengedhetetlen kezdeti lépést jelent a testsúly-menedzselésben, sőt sokaknak önmagában elegendő lehet a súlyfelesleg leküzdéséhez.

INDULÓ CSOPORTJAINKRÓL:

Időtartam:
Négy csoportot tervezünk indítani, maximum 10-10 fővel.
A csoportfoglalkozások heti egy alkalommal, hétfőn, vagy szerdán 17.00 - 20.00 óráig lesznek megtartva,11 hétben, 33 órában

Tankönyv:
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása (Kulcslyuk Kiadó), mely oktatói segédanyagként kerül felhasználásra a csoportban.

Első csoport:
Vezeti: Galambosné Varjú Blanka
Helyszín: Csabagyöngye Kulturális Központ Békéscsaba, Széchenyi u. 4.
Időpont: HÉTFŐI napokon 2017. március 13 -  június 12.

Második csoport:
Vezeti: Novák Magdolna
Helyszín: Mi-Értünk Segítő Egyesület Békéscsaba, Kazinczy utca 6/1.
Időpont: HÉTFŐI napokon 2017. március 13 -  június 12.

Harmadik csoport:
Vezeti: Galambosné Varjú Blanka
Helyszín: Dr. Baly Hermina Segítők Háza Békéscsaba, Gyóni Géza u. 11.
Időpont: SZERDAI napokon 2017. március 22 -  június 7.

Negyedik csoport:
Vezeti: Novák Magdolna
Helyszín: Csabagyöngye Kulturális Központ Békéscsaba, Széchenyi u. 4
Időpont: SZERDAI napokon 2017. március 22 -  június 7.

Hozzájárulás:
31.900 Ft, mely az első alkalommal egy összegben fizetendő. A hozzájárulás nem tartalmazza a tankönyv árát, ami 3.000 Ft körüli összeg.

Szívesen tájékoztatom:
Galambosné Varjú Blanka   T: +36-30/23-19-216;   E: gvblanka@gmail.com

Novák Magdolna +36-30/3700 - 881      E:  magdolna.novak@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése