"A fény csak abban válik áldássá aki másoknak is ad belőle. .. Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz oszd meg." (Hamvas Béla)
Évek óta küzdök éjszakai izomgörcsökkel. A szervezetemben nincs elég magnézium. Már kipróbáltam sok mindent, természetes és mesterséges magnézium bevitelt - eredménytelenül. Keresgélésem során írtam a GAL Vitamin kutató csoportnak, a válaszukban a következőket írták:
"A stressz, sport, magas fitinsav-tartalmú ételek (magvak, teljeskiörlésű gabonák, korpák stb.) és a kávé– és teafogyasztás is fokozhatja a magnézium kiürülését. Mindezek miatt a magnéziumhiány általános. ..." (Szabó Gál Bence)
Utána eredtem kutakodni az interneten, mi az a fitinsav, ami ilyen sok rosszat tud okozni, hogyan lehet csökkenteni a káros hatását anélkül, hogy értékes táplálékoktól megfosztanám magamat. Erre az eredményre jutottam, amit most jó szívvel megosztok a téma iránt érdeklődőkkel. Figyelmeztetés: nem vagyok sem táplálkozási, sem egészségügyi szakember, az itt közölt anyag forrása az internet. A cikk végén minden felhasznált forrást feltüntettem.
A bélrendszerünkben a fitinsav az ásványi anyagokhoz kapcsolódik (pl. kálcium, vas, magnézium), így azok nem tudnak felszívódni. Ennek eredményeképpen valószínűleg akkor sem jutunk megfelelő ásványi anyaghoz, ha egyébként ásványi anyagban gazdag magokat ropogtatunk.
A fitinsav csökkentésének egyszerű módja a magok és diófélék áztatása
Az áztatás során a magvak és diófélék elindulnak a kicsírázáshoz vezető folyamaton, ami lebontja a fitinsav tartalmat.
Lénárt Gitta: Élő aszalványok könyve |
Hozzávalók:
Meleg víz: semlegesíti az enzimgátlókat és növeli a tápanyagok hasznosulását, kifejezetten a B-vitaminét.
Parajdi só: hozzájárul az enzimek aktivizálásához, amelyek deaktiválják a magokban lévő enzimgátlókat. Kb fél liter maghoz egy evőkanál só szükséges.
Almaecet vagy citromlé: Ha egy evőkanál bió almaecetet vagy citromlevet (valódi citromból!) is hozzáteszünk az áztatóvízhez (vagyis savas a közeg), akkor a folyamat még hatékonyabb
Elkészítés:
1. Öntsd a meleg vizet az áztatandó olajos magra egy megfelelő méretű tálba majd add hozzá a sót, almaecetet ami feloldódik benne.
2 A vízben a magokat teljesen lepje el a víz.
3. Hagyd állni lefedetlenül szobahőmérsékleten legalább 7 órán keresztül (vagy éjszakára).
A kisszemű magvakat általában elég 4-8 órán át áztatni, a nagyobb szeműeket akár 48 órán át is áztassuk. A magok áztató vizét soha ne használjuk fel. Például a dió 24 óra, a mandula 48 óra áztatást igényel
Az áztatás során az enzimgátlók nagyrésze lebomlik. Így aktiválhatjuk a bennük lévő nagyon hasznos tápanyagokat, egyúttal könnyebben emészthetővé is tesszük azokat.
Szárítás:
Áztatás után alaposan öblítsük le a magokat, szűrjük le a vizet, majd a napon, a sütőben vagy egy aszaló gépben (45 fok), a lehető legkisebb hőfokon (maximum 50 fok) alaposan szárítsuk meg őket.
Tapasztalatok szerint a beáztatott magvaknak jobb íze lesz és sokkal könnyebben megemészthetőek lesznek. A szárítás folyamán visszanyerjük a magvak ropogós állagát.
Nem minden magot könnyű beáztatni. A lenmag és a chia mag például bekocsonyásodik nagyon nehéz vele dolgozni.
Azért célszerű kiszárítani a magokat áztatás után, mert a nedvesség miatt hamar megpenészedhetnek.
Mandula Jó mangán, réz, magnézium, E-vitamin és B-2 forrás. A vad mandula nagyon mérgező, mert az egyik vegyülete lebomlásakor cián keletkezik. A modern, háziasított mandula viszont nem tartalmazza ezt a vegyületet.
Makadámia dió Jó B-1 vitamin, mangán és réz forrás. A fitinsav tartalma is nagyon alacsony. A makadámia dió még nagyobb mennyiségben fogyasztva is egészséges.
Pisztácia Jó réz, B-1, B-6 vitamin, és mangán forrás.
Dió Jó magnézium, mangán és réz forrás.
Fenyőmag Jó mangán, réz és magnézium forrás.
Gesztenye Alacsony az anti-tápanyag tartalma is (pl. fitinsav). A gesztenye inkább keményítőt mint zsírt tartalmaz. A többi diófélével ellentétben problémamentesen piríthatjuk, süthetjük magas hőmérsékleten. Jó C-vitamin, B-6 vitamin, réz és mangán forrás. A gesztenye az egyedüli C-vitamin tartalmú dióféle.
Törökmogyoró Jó E-vitamin, B-1 vitamin, réz és mangán forrás.
Tökmag Nagyon jó magnézium forrás, ami a legtöbb ember étrendjéből hiányzó ásványi anyag. Szintén jó réz, mangán, foszfor és vas forrás.
Napraforgómag Jó E-vitamin, B-1 vitamin, magnézium, réz, mangán és szelén forrás.
Szezámmag Jó kálcium, magnézium, réz és mangán forrás.
Lenmag Jó B-1 vitamin és mangán forrás.
Földimogyoró!! A földimogyoró valójában egy hüvelyes és jobban tesszük, ha elkerüljük. Egyrészről rossz a zsírsav profilja, másrészről az egyik legelterjedtebb ételallergia okozója is, tele van antitápanyagokkal, magas a lektin tartalma és egy jól ismert rákkeltő anyagot: az aflatoxint is tartalmaz.
Én mostantól áztatás nélkül nem fogyasztok olajos magvakat, kipróbáltam a leírtak szerint elkészíteni, nagyon finom, és remélem tényleg egészségesebb is. Azt, hogy ez hat-e pozitívan az éjszakai izomgörcseimre, javul e a magnézium felszívódása a szervezetemben majd a jövőben eldől. De én legalább megpróbáltam.
Ez egy internetről vágott sűrítmény, aki mélyebben szeretne az olajos magvak szervezetünkre gyakorolt hatásával megismerkedni ajánlom a forrásként használt honlapokon leírtakat figyelmébe:
https://www.tenyek-tevhitek.hu/fitatok_es_fitinsav-amit_erdemes_tudni.htm
https://www.tenyek-tevhitek.hu/minden-ami-fontos-a-fitinsavrol-es-a-fitatokrol.htm
https://fitneszguru.com/antioxidans-vagy-veszelyes-novenyi-vegyulet-fitinsav/
https://www.zoldhaz.info/okos-etrend2
https://hu.facefrontcosmetics.com/281955-foods-containing-phytic-acid-448
https://endosegito.hu/miert-fontos-az-aztatas-gabonak-magok-huvelyesek-es-a-fitinsavak/
http://mezitlabasszuperhos.hu/egeszsegesek-e-magok-es-diofelek/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése